Obilježavanje 50 godina rada i djelovanja Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture

Od ručnog rada do tehničke kulture

Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture 08. prosinca 2018. godine obilježio je na svečanoj Skupštini 50 godina rada i djelovanja Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture

Skupštini su nazočili predstavnici udruga okupljenih u Savez, predstavnici  Hrvatske zajednice tehničke kulture, Agencije za odgoj i obrazovanje i akademske zajednice.

Danas sam izuzetno ponosan što  sam se zatekao na funkciji predsjednika u vrijeme 50. rođendana Hrvatskog saveza pedagoga tehničke i čast mi je da vodim ovu svečanu sjednicu Skupštine Saveza povodom obilježavanja 50 godina djelovanja. 2019. godine obilježit ćemo i 60 godina uvođenja predmeta tehničkog odgoja u školski obrazovni sustav koji se do tada zvao ručni rad, rekao je, uvodno,  predsjednik Hrvatskog saveza udruga pedagoga tehničke kulture Mato Šumunović.

U zadnje tri godine aktivnije smo započeli pratiti izvannastavne aktivnosti vezane uz tehničku kulturu kao predmet, te pojačali edukaciju za učitelje, odlazeći u svaku županiju s radionicama s ciljem cjeloživotnog obrazovanja. U 2017. nabavili smo opremu za izvođenje radionica 10 laptopa, 9 Fishertehnik kompleta, strojeve za rezanje Unimate za radionice modelarstva. Tako smo u 2017, i 2018. godini uz ljetne škole (16+28=44 polaznika) i primjere dobre prakse (80+70=150 polaznika) proveli 29 radionica za članove društava (29 rad.= 607 polaznika). Kroz sve navedene aktivnosti u zadnje dvije godine prošlo je (44+150+607) 801 učitelj. U zadnje tri godine Savez je sa 11 ponovno dosegnuo broj članica na današnjih 19, DPTK Šibenik kojima smo pomogli u osnivanju uskoro će biti dvadeseta članica Saveza.     U ostvarivanju naših programskih ciljeva i zadaća, HZTK, Ministarstvo  znanosti i  obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje su nam bili stalna podrška. Uvijek smo spremni za  suradnju u cilju  unapređivanja tehničke kulture mladih, te stručnom usavršavanju učitelja tehničke kulture, posebno u izvođenju izvannastavnih i izvanškolskih tehničkih aktivnosti, naglasio je predsjednik Šimunović.

Na svečanosti prigodnim su se riječima, osim predsjednika Mate Šimunovića obratili izaslanik predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivana Vlainića, Miljenko Ožura – predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske zajednice tehničke kulture posebno istaknuvši ulogu pedagoga tehničke kulture u sveukupnom razvoju tehničke kulture na našim prostorima. Prof. Žarko Bošnjak, kao izaslanik ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranke Žarković.- Pečenković, također je potvrdio odličnu suradnju koju Agencija ima sa Savezom s naglaskom na važnosti prilagodbe svim promjenama koje donosi novi nastavni kurikulum.

Dan prije svečane skupštine u Rijeci je održan znanstveno-tehnički skup  kojem su povod bile dvije značajne obljetnice- 65 godina visokoškolskog politehničkog obrazovanja i 57. Godina studija tehničkog obrazovanja na Sveučilištu u Rijeci. Svečanosti HSPTK-a nazočio je i dr.sc. Damir Purković pohvalivši u svom prigodnom obraćanju kontinuirani rad pedagoga tehničke kulture, posebno u izvannastavnim aktivnostima, kao i na brojnim aktivnostima usavršavanja.

Na samom početku svečane skupštine pročitano je pismo prvog predsjednika HSTK Josipa Borisa Malinara iz kojeg izdvajamo naglaske „ispunjen sam  predivnim sjećanjima s kojima sam vezan uz sve Vas s kojima sam desetljećima surađivao, susretao se i zajednički radio na uvođenju i unapređivanju osnovnih radnih, tehničko-tehnoloških znanja i vještina i razvijanju stvaralačkih sposobnosti mladih u našoj dragoj domovini. Čak i u mirovini, prva dva desetljeća aktivno sam u tome sudjelovao, te i sada u svojoj vrlo staroj životnoj dobi (90.-oj godini života), ja sam u mislima uz sve Vas i pratim sva dostignuća Vaših učenika i ponosan sam na vas koji ste zaslužni za to. Isto tako pratim sve probleme i nerazumijevanja, koja se javljaju prema tom za našu budućnost vrlo značajnom području i dajem Vam puno podršku u vašem nastojanju da ih otklonite.“

Dodjelom Povelja, Priznanja i Zahvalnica HSPTK se zahvalio svim članovima koji su dali svoj doprinos razvoju tehničke kulture i radu s mladima. Među njima su svi dosadašnji predsjednici, tajnici , svi oni koji su rad ovoga Saveza podupirali sve ove godine, istaknuto je na ovoj svečanosti. (popis dobitnika u privitku)

Posebna zahvala upućena je  prof. Luki Majetiću koji je, nakon brojnih pokušaja, uspio pokrenuti prvo razlikovni, a potom i diplomski studij za doškolovanje učitelja tehničke kulture na Filozofskom fakultetu u Rijeci, na odsjeku politehnike na kojem je 19 učitelja tehničke kulture 2013. i 2014. godine diplomiralo.

 

Mnogobrojne aktivnosti koje provodi Savez samostalno ili u suradnji s našim Društvima pedagoga tehničke kulture, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, nacionalnim savezima, nadležnim Ministarstvom i Agencijom i drugima bit će vidljive monografiji „50 godina zajedno – Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture“ koja će uskoro biti objavljena, rekao je zahvalivši se u ime svih dobitnika povelja , priznanja i zahvalnica prof. Drago Labaš.

Nova knjiga će slično kao i prije deset godina sadržavati brojne članke i fotografije o aktivnostima Saveza i društava pedagoga tehničke kulture, naročito posljednjih desetak godina. Bit će tu i drugih priloga s pogledima na značaj i potrebu tehničke kulture u školstvu i izvanškolskim aktivnostima učenika i drugih građana, primjerice učitelja. Stručno usavršavanje učitelja tehničke kulture, škole, radionice i smotre samo su dio priloga u novoj monografiji. Bit će tu i nekoliko stručnih razmišljanja o perspektivama tehničke kulture u hrvatskom općem i obaveznom odgoju i obrazovanju. Najvažnije je da se na jednom mjestu sačuvaju podaci o najljepšoj aktivnosti učenika i učitelja – o tehničkim aktivnostima odnosno o tehničkoj kulturi. Monografija bi trebala izaći u prvom kvartalu iduće godine, zaključio je Labaš.

Dodajmo kako su svečanost uljepšali članovi HSTK iz Rijeke, učitelji tehničke kulture Venelin Mehić i Neven Jerčinović, koji se osim tehničkom kulturom bave i glazbom pa su svima nazočnima vrsnim muziciranjem upotpunili ovaj svečani susret.